Jedzenie BIO – co to znaczy?

Terminy „BIO”, „organiczny” odnosi się do sposobu uprawy i przetwarzania produktów rolnych. Chociaż przepisy różnią się w zależności od kraju, uprawy organiczne zwykle muszą być uprawiane bez użycia syntetycznych herbicydów, pestycydów i nawozów lub genów bioinżynieryjnych (GMO).
Organiczny inwentarz hodowany na mięso, jaja i produkty mleczne musi być hodowany w warunkach życia dostosowanych do ich naturalnych zachowań (takich jak możliwość wypasu na pastwisku) i karmiony ekologiczną paszą.
Korzyści żywności ekologicznej
- Żywność ekologiczna często ma korzystniejsze składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze, w porównaniu z ich tradycyjnie uprawianymi odpowiednikami. Osoby z alergią na żywność, chemikalia lub konserwanty mogą odczuwać złagodzenie, lub ustąpienie objawów, gdy jedzą wyłącznie produkty organiczne.
- Produkty ekologiczne zawierają mniej pestycydów. Chemikalia, takie jak syntetyczne fungicydy, herbicydy i insektycydy, są szeroko stosowane w konwencjonalnym rolnictwie, a ich pozostałości pozostają na (i w) spożywanej żywności.
- Jedzenie BIO jest często świeższe, ponieważ nie zawiera konserwantów, które sztucznie przedłużają jej trwałość. Produkty ekologiczne są też czasami wytwarzane w mniejszych gospodarstwach, bliżej miejsca ich sprzedaży.
- Rolnictwo ekologiczne jest zazwyczaj lepsze dla środowiska. Jego praktyki mogą zmniejszać zanieczyszczenie, oszczędzać wodę, zmniejszać erozję gleby, zwiększać jej żyzność i zużywać mniej energii. Rolnictwo bez syntetycznych pestycydów jest również lepsze dla pobliskich ptaków i zwierząt, a także ludzi mieszkających w pobliżu farm.
- Zwierzęta hodowane metodami ekologicznymi NIE otrzymują antybiotyków, hormonów wzrostu ani produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Karmienie produktami ubocznymi zwierząt hodowlanych zwiększa ryzyko choroby szalonych krów (BSE), a stosowanie antybiotyków może powodować powstawanie szczepów bakterii opornych na antybiotyki. Zwierzęta hodowane metodami ekologicznymi zwykle mają więcej miejsca do poruszania się i dostępu do zewnątrz, co pomaga im zachować zdrowie.
- Organiczne mięso i mleko mogą być bogatsze w pewne składniki odżywcze. Wyniki europejskiego badania z 2016 r. Pokazują, że poziomy niektórych składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, były nawet o 50 procent wyższe w organicznym mięsie i mleku niż w tradycyjnie hodowanych wersjach.
- Jedzenie ekologiczne jest wolne od GMO. Są to organizmy lub rośliny (GE), które zostały zmienione genetycznie, w sposób niewystępujący w naturze lub w tradycyjnym krzyżowaniu, najczęściej w celu uodpornienia na pestycydy lub wyprodukowania insektycydu.
Jedzenie BIO a żywność uprawiana lokalnie
W przeciwieństwie do praw ekologicznych „lokalna żywność” nie ma swojej dokładnej definicji. Może być uprawiana w lokalnej społeczności, regionie lub kraju. Przez większą część roku zwykle można znaleźć ją na stoiskach na zewnątrz, na przykład na targu.
Korzyści z żywności uprawianej z lokalnie
- Ekonomia:
Pieniądze pozostają w lokalnej gospodarce. Więcej z nich trafia bezpośrednio do rolnika, zamiast na działania takie jak marketing i dystrybucja.
- Transport:
Przykładowo, w Stanach Zjednoczonych średni dystans pokonywany przez posiłek z gospodarstwa do stołu konsumenta wynosi ponad 2400 kilometry. Produkty muszą być zbierane, gdy są jeszcze niedojrzałe, a następnie zagazowywane w celu „dojrzewania” po transporcie. W innych przypadkach żywność jest silnie przetwarzana w fabrykach przy użyciu konserwantów, napromieniowania i innych środków, aby zachować stabilność podczas transportu.
- Świeżość:
Lokalne produkty są zbierane, gdy są dojrzałe, a przez to świeższe i pełne smaku.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany
Czytelniku pamiętaj, że wszystkie informacje oraz artykuły opublikowane na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji ze specjalistą. Stosowanie treści zawartych na naszej stronie internetowej każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.
Według mnie to dalej trik marketingowy. Przecież jedzenie to jedzenie. GMO jest już de facto wszędzie.