Jak zrobić zimową herbatę i kawę? Propozycje na zimowe gorące napoje

Gdy jesienią zaczynają pojawiać się prawdziwe chłody, chcąc chociaż przez chwilę poczuć przyjemne ciepło, coraz częściej przyrządzamy gorącą kawę lub herbatę. W słotne lub mroźne wieczory warto zaserwować sobie te codzienne napoje na sposób iście zimowy. Pełne aromatu i smaku kawy i herbaty nie tylko rozgrzewają, ale oczarowują zmysły, sprawiając, że jesień i zima przestają być tak smutne. Poznaj kilka niezawodnych przepisów na niezwykłe zimowe napoje!
Zimowa herbata jak ze snu
Do przyrządzania fantastycznej zimowej herbaty potrzebna jest przede wszystkim baza, czyli czarna herbata. Tu można wykorzystać w zasadzie każdą ulubioną herbatę. Może to być na przykład popularna „breakfast tea” w torebkach, liściasta herbata Assam albo Earl Gray o wyraźnym, urzekającym zapachu bergamotki. Jednak typowo zimowe walory herbaty – jej smak, aromat i silniejsze możliwości rozgrzewające – zależą od dodatków, które zostaną użyte. Na liście składników, które jesienią i zimą powinny być zawsze pod ręką, są: świeży imbir, cynamon, goździki, gwiazdki anyżu, malinowy syrop, pomarańcze, grejpfruty, cytryny i oczywiście naturalny miód. Umiejętne zestawiając te składniki, otrzymuje się wręcz magiczne herbaciane kompozycje, które nie tylko rozgrzewają ciało i dopieszczają duszę. Dzięki zimowym herbatkom mobilizuje się system odpornościowy, który później znacznie skuteczniej chroni nas przed sezonowymi infekcjami.
W jesienny wieczór warto zaparzyć rozgrzewającą herbatę z anyżem i jabłkiem. W dużym kubku umieszczamy herbatę, kilka kawałków jabłka, gwiazdkę anyżu, odrobinę cynamonu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu. Całość zalewamy wrzątkiem i przykrywamy spodeczkiem. Herbata powinna parzyć się około 10 minut. Potem można dosłodzić ją odrobiną miodu. Niestety, by oprócz smaku miodu zachować jego cenne właściwości, należałoby poczekać, aż temperatura napoju będzie niższa niż 40 stopni Celsjusza. Zatem zimowa gorąca herbata będzie tylko miodem smakować.
Cudownie smakuje i rozgrzewa także herbata z rozmarynem i sokiem malinowym. Tu najpierw zaparzamy ulubioną herbatę, a potem dodajemy do niej plaster sparzonego wcześniej grejpfruta i gałązkę świeżego rozmarynu. Całość słodzimy syropem malinowym. Naprawdę warto spróbować takiej herbaty.
Kawa w jesienno-zimowym wydaniu
Większość z nas kawę pije codziennie. Mamy swoje ulubione rodzaje kawy i zwracamy uwagę na sposób jej parzenia. To oczywiste, że najlepsza jest kawa ze świeżo mielonych ziaren, że arabica ma świetny, nieco łagodniejszy i słodkawy smak, a robusta jest zwykle ostrzejsza lub wręcz gorzka. Świetnie też smakują różne mieszanki obu tych rodzajów kaw. Jednak gdy jesienią i zimą szukamy pomysłów na rozgrzewające napoje, to znacznie większą rolę zaczynają odgrywać dodatki do kawy niż smakowe niuanse jej ziaren.
Do przygotowywania kaw o oryginalnym smaku, które będą rozgrzewać i oczarowywać cudownymi zapachami, niezbędny jest dobrze dobrany zestaw przypraw. Powinny się w nim znaleźć takie przyprawy jak goździki, cynamon, anyż, kardamon, imbir i chili. Przydają się także: kakao, czekolada, słodkie syropy i likiery.
Rozgrzewającą i aromatyczną kawę można łatwo przygotować. Zaczynamy od zaparzenia kawy na swój ulubiony sposób. Można to zrobić w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym lub po prostu zalać kawę wrzątkiem. Ważne jest jednak, by kawa finalnie była pozbawiona fusów. Do tak zaparzonej kawy dodajemy łyżeczkę cynamonu i mieszamy. Podgrzewamy mleko w garnuszku lub spieniamy je w automacie i dodajemy do gorącej kawy wraz ze smakowym syropem. Kawę przelewamy do kubka, a jeśli mamy ochotę, dekorujemy ją bitą śmietaną i odrobiną cynamonu.
Warsztat mistrza kawy
Jeśli kochasz kawę i chcesz nauczyć się ją przygotowywać tak, jak w najlepszych kawiarniach i restauracjach, kurs robienia kawy to coś dla Ciebie. Biorąc w nim udział, poznasz wiele sekretów kawy, nauczysz się ją parzyć na setki sposobów i poznasz wiele przepisów na niezwykle oryginalne, przepyszne kawy, którymi zachwycisz potem najbliższych. Być może nowe umiejętności będą ogromnym atutem w czasie szukania nowej, ciekawej pracy.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany
Czytelniku pamiętaj, że wszystkie informacje oraz artykuły opublikowane na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji ze specjalistą. Stosowanie treści zawartych na naszej stronie internetowej każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.