Jak smażyć pączki? Porady i wskazówki przed smażeniem

Jednym z najsmaczniejszych wcieleń ciasta drożdżowego są pączki. Doczekały się własnego święta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby raczyć się nimi częściej. Jak smażyć pączki, aby były miękkie i nieprzypalone?
Wyrabianie, wyrastanie i smażenie
Jeśli chcesz odnieść sukces przy pieczeniu pączków, w pierwszej kolejności musisz zgłębić tajemnice ciasta drożdżowego. Zawodowi cukiernicy doskonale wiedzą, że ciasto chlebowe lub na bułeczki potrafi wiele „wybaczyć”. Tymczasem pączki smażone zbyt wcześnie, za późno, lub w nieodpowiedniej temperaturze będą po prostu niedobre. Jak smażyć pączki, aby były smaczne? Ciasto należy wyrabiać przynajmniej kwadrans. Ma luźniejszą konsystencję, niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Jeśli kusi cię podsypywanie go mąką przy wałkowaniu wiedz, że takie działanie źle wpływa na ich delikatność, miękkość i świeżość.
Składniki w temperaturze pokojowej
Jak smażyć pączki, aby uzyskać najlepszy efekt? Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do ciasta można dodać same żółtka, lub całe jajka. Nie przesadzaj z cukrem. Jego nadmiar powoduje przypalanie podczas smażenia. Gotowe pączki dosłodzisz nadzieniem i lukrem, bądź cukrem pudrem. Nadzienie można nakładać przed smażeniem lub po. W pierwszym przypadku trzeba jednak uważać, aby nie wypłynęło do gorącego tłuszczu. Najczęściej pączki szprycuje się marmoladą gdy są jeszcze ciepłe. W takim stanie dobrze też przyjmują lukier. Jeśli chcesz je posypać cukrem pudrem, zaczekaj, aż zupełnie wystygną.
Tłuszcz do głębokiego smażenia
Czasy, gdy pączki kojarzyły się z zapachem smalcu odeszły w przeszłość. Jak smażyć pączki, aby się nie przypaliły? Doskonałym rozwiązaniem są frytury gastronomiczne. Produkowane w płynnej formie mają w swoim składzie dwa oleje: słonecznikowy i rzepakowy. Nowoczesne frytury nie mają tłuszczów uwodornionych, alergenów i GMO. Wysoki punkt dymienia to gwarancja komfortowych warunków pracy. Pączki mają neutralny zapach, nie nasiąkają tłuszczem, więc zachwycają swoim smakiem konsumentów. Ich jasna otoczka to dowód, że ciasto dobrze wyrosło, czyli przynajmniej podwoiło swoją objętość.
Temperatura smażenia pączków
Idealna temperatura smażenia pączków to 175ºC. Łatwo ją sprawdzić stosując termometr cukierniczy. Co się stanie, jeśli tłuszcz nie będzie odpowiednio nagrzany? Pączek zacznie nim nasiąkać i stanie się ciężki. Przy zbyt wysokiej temperaturze zewnętrzna warstwa będzie się za szybko rumienić, a środek pozostanie surowy. Właściwa temperatura frytury może ulec zmianie. Pączki obniżają temperaturę tłuszczu. To dlatego nie powinno się ich wrzucać zbyt dużo naraz. Jak smażyć pączki, aby swobodnie pływały? Dobrze sprawdza się szeroki, niski garnek. Pączki nie mogą dotykać dna naczynia.
Dobra frytura do smażenia pączków sprawia, że nie ma potrzeby dodawania do niej spirytusu lub soku cytryny. Takie metody stosowały nasze babcie gdy chciały, aby ciastka nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu.
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany