Jak elegancko serwować obiad?

Jak elegancko serwować obiad?

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

Wspólny posiłek z bliskimi to doskonała okazja do zacieśnienia więzi, świętowania ważnych uroczystości i tak po prostu – mile spędzonego czasu. Jeśli zapraszasz w swoje progi gości, warto zadbać nie tylko o atmosferę podczas posiłku, ale i jego odpowiednią oprawę. Jak elegancko serwować obiad? Pamiętaj o kilku zasadach, a z pewnością w oczach gości będziesz idealną gospodynią!

Wazy do zupy, talerze na przystawkę…

Nawet najpiękniejsze półmiski czy kieliszki nie będą się dobrze prezentować bez eleganckiego obrusu – czysty i wyprasowany stanowi piękne tło dla zastawy. Mniej oficjalnym wyborem będzie bieżnik. Do każdego nakrycia dodaj dobrej jakości serwetkę – możesz ją na przykład zwinąć w rulon. Jak nakryć do stołu, aby podkreślić elegancki charakter posiłku? Uroczysty obiad to doskonały moment na to, aby skorzystać z serwisu obiadowego. Porcelanowy lub ceramiczny posłuży Ci na wiele lat i będzie świadkiem ważnych momentów w życiu Twoim i Twoich bliskich. W końcu jedną z polskich tradycji jest świętowanie przy stole z najbliższymi. Zwróć uwagę na to, aby każdy gość miał minimum 50 cm przestrzeni na swoje nakrycie na stole. Ustaw kolejno duży, płaski talerz, na nim mniejszy talerz i głęboki talerz na zupę. Jaki serwis obiadowy wybrać? Jednym ze sprawdzonych rozwiązań jest postawienie na klasykę. Biel, w wersji solo lub zdobiona drobnym motywem czy subtelnymi liniami, doskonale wpasuje się w każdy rodzaj uroczystości, będąc dobrą bazą do ozdób na stół.

Jeśli nie masz pełnego serwiu, a jedynie talerze, pamiętaj o tym, aby wazy na zupy, miski czy półmiski były spójne stylicznie z pozostałym nakryciem. To kolejny argument za tym, aby stawiać na białą zastawę, do której bez problemu dobierzesz pozostałe elementy. Szukasz dobrej jakości naczyń w klasycznym designie? W sklepie Radochy Gospodchy znajdziesz zarówno serwisy obiadowe, jak i poszczególne elementy zastawy.

Dodatki na stole

Eleganckie ułożenie talerzy na stole musi iść w parze z odpowiednim położeniem sztućców (zwróć uwagę, aby korzystać z kompletu – różniące się łyżki i widelce nie prezentują się elegancko). Po lewej stronie talerzy ustaw widelec, a po prawej nóż skierowany ostrzem w stronę talerza oraz łyżkę. Sztućce deserowe połóż nad danym nakryciem. Wszelkie filiżanki oraz ewentualne kieliszki do alkoholu, stawia się po prawej stronie naczyń, z kolei po lewej umieszcza się mały talerz na pieczywo (o ile jego podanie jest przewidziane w menu).

Wazy do zupy ustawione, serwetki ułożone – o czym jeszcze warto pamiętać? O ozdobach. Wazon z kwiatami, miska wypełniona wodą i płatkami róż, małe świece czy ozdoby okolicznościowe (np. pisanki czy malowane na złoto orzechy) doskonale podkreślą charakter uroczystego obiadu. Pamiętaj jednak, aby ich wielkość oraz rozmieszczenie nie utrudniały gościom spożywanie posiłku. W tym przypadku znakomicie sprawdza się zasada – mniej znaczy więcej. Elegancko nakryty stół mogą zdobić modne dodatki, jednak za każdym razem liczy się to, aby nie przesadzić z ich ilością, jak i mieszaniem zbyt wielu kolorów.

Czytelniku pamiętaj, że wszystkie informacje oraz artykuły opublikowane na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji ze specjalistą. Stosowanie treści zawartych na naszej stronie internetowej każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Przeglądaj komentarze

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.

Publikacja artykułu

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu

Kategorie