Higieniczne nawilżone powietrze

Higieniczne nawilżone powietrze
0
(0)

Wilgotność względna wynosząca 40-60% jest optymalnym poziomem dla zdrowego klimatu w pomieszczeniach. Można ją zmierzyć za pomocą higrometru. Jeśli wilgotność spada poniżej 40%, to czas na nawilżacz. W internecie można znaleźć negatywne komentarze, sugerujące że nawilżacze są niehigieniczne lub są siedliskiem bakterii. Prowadzi to do niejasności. Postawmy więc sprawę jasno.

Nawilżacze nie są dystrybutorami bakterii. Nawilżacze będą zawsze higieniczne pod warunkiem, że są prawidłowo utrzymywane. Zanieczyszczenia w urządzeniu pochodzą albo z używanej wody (woda mocno zanieczyszczona) albo z powietrza. Zanieczyszczenia takie jak kurz domowy, sierść zwierząt, pyłki i roztocza dostają się do urządzenia tylko z zewnątrz. Jeśli woda zanieczyszczona tymi zanieczyszczeniami pozostanie w nawilżaczu przez dłuższy czas, a nawilżacz nie będzie używany, może stać się pożywką dla bakterii i mikrobów. Aby nawilżacz był higieniczny, zalecamy regularne, dokładne czyszczenie i odkamienianie oraz codzienne napełnianie go świeżą, zimną wodą z kranu. Dobrze jest wybrać nawilżacz, który jest wyposażony w dodatkowe akcesoria zapewniające higienę. Na przykład urządzenia Stadler Form posiadają takie akcesoria jak kostka z jonami srebra zapobiegająca rozwojowi bakterii, czy zmiękczacz wody w kartridżu, który uzdatnia wodę bogatą w wapń. Ważna uwaga: należy regularnie zaglądać do wnętrza urządzenia, aby dowiedzieć się, czy wymaga ono czyszczenia lub usuwania kamienia. Kamień wapienny występuje w postaci białych osadów. Jeśli zbiornik wody w nawilżaczu jest pokryty białą warstwą kamienia, należy wyczyścić urządzenie.

Nasze wskazówki w skrócie

  • Napełniaj nawilżacz codziennie świeżą, zimną wodą pitną
  • Regularnie i dokładnie go czyść i odkamieniaj
  • Używaj akcesoriów uzdatniających wodę

OSADY KAMIENIA WAPIENNEGO I BRUD W TWOIM NAWILŻACZU

Woda może tworzyć osady wapienne na każdym rodzaju powierzchni. Jeśli przegapisz kroplę wody podczas sprzątania łazienki lub kuchni, zaraz po wyschnięciu pozostawi ona ślad: w postaci białej plamki kamienia. Osady te stanowią bogatą pożywkę dla mikroorganizmów, takich jak np. bakterie lub grzyby. Mogą się one szybko namnażać, zwłaszcza w wodzie stojącej. Wystarczy zostawić na tydzień zużytą szklankę z wodą pitną i zobaczyć, co dzieje się z pozostawioną w niej wodą. Na pewno nie chciałbyś pić wody pod koniec tygodnia. Tak samo jest z wodą w nawilżaczu. Tak długo, jak urządzenie jest używane i napełniane świeżą wodą, mikroorganizmy będą miały trudności z osiedleniem się. Jeśli jednak woda pozostanie w nawilżaczu, gdy nie będzie używana, może to prowadzić do rozwoju mikroorganizmów.

Osadom wapiennym łatwo jest zapobiegać. Każde urządzenie wykorzystujące wodę powinno być codziennie napełniane świeżą wodą. Osady wapienne można zredukować do minimum, jeśli urządzenie jest regularnie odkamienianie w zależności od twardości wody w danym miejscu. Dzięki temu urządzenie pozostanie higieniczne podczas ciągłego użytkowania. Jeśli urządzenie nie jest używane codziennie, należy je opróżnić przed jego wyłączeniem, a jeśli nie będzie używane przez dłuższy czas, należy je odkamieniać i dokładnie osuszyć. Tak więc następnym razem, gdy będziesz korzystać z urządzenia, będzie ono czyste.

Jeśli używasz wody z zmiękczacza wody, przed zakupem nawilżacza powinieneś dowiedzieć się od producenta, jakie urządzenie jest najbardziej odpowiednie dla Ciebie. Chociaż woda z urządzenia do zmiękczania wody jest wolna od wapnia, to zawiera sól. Zawartość soli zmienia skład wody, zapobiegając tworzeniu się kamienia wapiennego. Jednak duża ilość soli w wodzie prowadzi również do tworzenia się osadów soli w nawilżaczu, które mogą również być pożywką dla mikroorganizmów, podobnie jak kamień wapienny.

REGULARNE CZYSZCZENIE W CELU UZYSKANIA CZYSTEGO I HIGIENICZNEGO NAWILŻACZA

Każdy nawilżacz wymaga regularnego i dokładnego czyszczenia i usuwania kamienia wapiennego. Może się wydawać, że zajmie to dużo czasu, ale w rzeczywistości tak nie jest. Powinieneś czyścić swój nawilżacz raz w tygodniu, niezależnie od wielkości pomieszczenia, w którym jest używany. Niezależnie od producenta lub rodzaju systemu nawilżania, każde urządzenie wymaga uwagi, jeśli ma pozostać wolne od zarazków.

AKCESORIA DO UTRZYMANIA HIGIENICZNEGO NAWILŻACZA

W celu osiągnięcia lepszych wyników higienicznych i zmniejszenia osadu wapiennego należy stosować zalecane przez producenta akcesoria. Większość producentów podaje w każdym przypadku zalecenia dotyczące okresu użytkowania akcesoriów. Należy przestrzegać wytycznych dotyczących wymiany osprzętu, aby upewnić się, że urządzenie pozostaje higieniczne. W zależności od stosowanej technologii nawilżania, konieczne jest stosowanie różnych akcesoriów – filtrów, wkładów odkamieniających lub środków do utrzymywania urządzenia w stanie świeżym. Nawilżacze ewaporacyjne Stadler Form Oskar wyposażone są w filtry z powłoką antybakteryjną i kostkę z jonami srebra. Jony srebra powszechnie stosuje się do ochrony antybakteryjnej. Dzięki kostce woda pozostaje higieniczna przez długi czas. W nawilżaczach ultradźwiękowych (np. Stadler Form Anton, Stadler Form Eva) głównym problemem jest osad wapienny w zbiorniku wody. Jeśli jest go dużo może on doprowadzić nawet do zatrzymania pracy urządzenia poprzez unieruchomienie membrany ultradźwiękowej, która rozbija wodę na mikro cząsteczki widoczne jako mgiełka unosząca się nad nawilżaczem. Przy twardej wodzie sugeruje się używać wkład zmiękczający wodę (np. zmiękczacz wody w kartridżu).

Oceń ten artykuł

Ocena artykułu: 0 / 5. Liczba głosów: 0

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Przeglądaj komentarze

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.

Publikacja artykułu

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu

Kategorie