Arabika czy robusta – Jaką kawę wybrać?

Arabika czy robusta - Jaką kawę wybrać?

Szacuje się, że nawet 80% dorosłych Polaków zaczyna swój dzień od kawy. Co więcej, z danych CBOS wynika, że nawet 16%, czyli prawie co 5. Polak spożywa więcej niż 1 filiżankę kawy dziennie. Tym samym jest to jeden z najchętniej spożywanych napojów w naszym kraju. Mało kto jednak wie o tym, że pod nazwą „kawa” kryje się kilkadziesiąt odmian ziaren, które różnią się swoim smakiem i aromatem. Szczególne wśród nich zajmują arabika i Robusta, o których opowiemy poniżej. Zapraszamy do lektury!

Kawa do ekspresu – jaką kawę wybrać?

Arabika i Robusta to na chwilę obecną jedne z najpopularniejszych odmian kawy. Szacuje się, że pierwsza z nich stanowi na chwilę obecną nawet 70% całego, światowego rynku. Biorąc pod uwagę trudy, jakie ten rodzaj kawy sprawia w uprawie – wynik ten jest naprawdę zaskakujący. Z drugiej jednak strony potwierdza on wyjątkowość Arabiki – jej łagodny, delikatnie kwaskowaty smak jest pozbawiony goryczki. Na tym jednak jeszcze nie koniec – wielu konsumentów zachwala bowiem jej bogaty aromat oraz kremową konsystencję. W połączeniu z dużą zawartością kofeiny (ok. 1-1,5%) kawa ta przez wielu uważana jest za najlepszą na świecie.

Dorównać może jej jedynie kawa Robusta, która jest drugim, z najczęściej spożywanych na świecie gatunków kawy. Mimo iż jej udział w światowym rynku kawy jest znacznie mniejszy – utrzymuje się on na poziomie 29%, Robusta stała się 2. z najpopularniejszych gatunków kaw na świecie. Wszystko za sprawą wyrazistego smaku tej kawy, któremu towarzyszy delikatna nuta goryczy. W przeciwieństwie do ziaren Arabiki brak w niej natomiast nut kwaskowych. Co więcej, jej ziarna zawierają o wiele więcej kofeiny (nawet do 2,5%), a w trakcie zaparzania łatwiej jej stworzyć z niej kremową piankę.

Arabika czy Robusta? Jak je odróżnić?

Obie odmiany kawy różnią się od siebie wieloma cechami. Jeżeli jednak ktoś nie jest zapalonym kawoszem – może być mu trudno na pierwszy rzut oka odróżnić Robustę od Arabiki. Najłatwiej będzie to zrobić na podstawie ziaren obu odmian. Ziarna kawy Arabika mają podłużny kształt i są lekko spłaszczone. Mają one delikatnie zielony kolor i niestety są trudniejsze w uprawie niż inne odmiany kaw. Różnice pomiędzy Arabiką a Robustą polegają na tym, że ziarna tej drugiej mają okrągły kształt, są mniejszych rozmiarów oraz mają szary lub jasnozielony kolor. Ze względu na wyższą zawartość kofeiny, Robusta różni się także smakiem. Jest on bardziej wyrazisty, a charakterystyczna goryczka oraz lekka kwasowość są w niej bardziej wyczuwalne. Ze względu na prawie dwukrotnie większą zawartość kofeiny, kawa Robusta bardziej pobudza.

Arabika czy Robusta – która lepsza?

Niestety nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, która z kaw jest lepsza – Arabika czy Robusta. Różnią się one bowiem pod wieloma względami. Osobom, które lubią delikatny, pozbawiony goryczki smak, poleca się ziarna Arabiki. Z kolei tym, którzy cenią sobie kawę jedynie ze względu na pobudzające właściwości kofeiny – zdecydowanie bardziej do gustu przypadną ziarna Robusty. Ich ogromną zaletą jest również łatwość w parzeniu – bez problemu można z nich wykonać piankę, co w przypadku samej Arabiki może być kłopotliwe. Ciekawą alternatywą dla osób, które nie potrafią się zdecydować, mogą być mieszanki Arabiki i Robusty. Ich smak jest bardziej zbilansowany, a dzięki nieco większej zawartości kofeiny, pobudzają one bardziej niż czysta Arabika. 

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 głosów
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Przeglądaj komentarze

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.

Publikacja artykułu

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu

Kategorie