Jak poprawnie jeść sushi? – Savoir vivre przy japońskim stole
Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany
Jedzenie sushi to prawdziwy rytuał, którego zasady, mimo rosnącej popularności tego dania, wciąż nie są powszechnie znane. Reguły etykiety, jakie obowiązują w czasie posiłku tego typu, nie są na szczęście specjalnie skomplikowane. Ich poznanie pomoże nam też w rozkoszowaniu się smakiem tej potrawy, wiele z nich ma bowiem znaczenie praktyczne.
Czy sushi można jeść palcami?
Czy sushi należy jeść pałeczkami, czy też można używać do tego palców? To jedno z najczęstszych pytań, dotyczących zasad spożywania tego dania. Na szczęście reguły japońskiej etykiety pozwalają na zastosowanie każdego z wymienionych sposobów. Oczywiście, jeżeli chcemy posłużyć się podczas posiłku dłonią, należy ją wcześniej umyć, odświeżyć przy pomocy specjalnych chusteczek lub przygotowanego wcześniej, gorącego ręcznika. W przypadku korzystania z pałeczek musimy pamiętać, że należy używać każdego z ich końców: węższy z nich służy do jedzenia, natomiast szerszy — do nakładania kawałków sushi na talerz. Pałeczkami nie należy się bawić — jest to uważane za zachowanie nietaktowne, dowodzące braku ogłady.
Imbir, wasabi, sos sojowy — jak je jeść?
W dobrych lokalach, serwujących sushi, takich jak Sushi Friends Kraków, mieszczący się przy ul. Sebastiana Klonowica 26 (Tel: 736 244 188), którego ofertę prezentuje strona: https://www.sushifriends.com.pl, zetkniemy się z tradycyjnymi dodatkami do tego dania — sosem sojowym, imbirem i wasabi. Związane z nimi zasady etykiety nie są specjalnie skomplikowane. Sos sojowy najczęściej możemy nalewać samodzielnie — powinien on wypełnić mniej więcej połowę naszej miseczki. Maczamy w nim samą tylko rybę, nie pozwalając na to, by nasiąkł nim zawarty w sushi ryż. Nie powinniśmy również mieszać sosu z wasabi. Ten ostry chrzan nanosimy na kawałek, którym chcemy się posilić, ale jedynie wówczas, gdy po skosztowaniu stwierdzimy, że jest to faktycznie niezbędne. Marynowany imbir spożywamy pomiędzy poszczególnymi porcjami sushi (nie należy go nakładać na kawałek, który chcemy zjeść).
W jakiej kolejności (i w jaki sposób) jeść kawałki sushi?
Każda porcja sushi to samodzielne danie, które powinno być spożywane jako jeden kęs. Związane z tym nakładanie dużych porcji do ust może wydać nam się nieeleganckie, należy jednak brać pod uwagę fakt, że jest to przyjęty w kulturze japońskiej sposób jedzenia. Najczęściej w lokalach, serwujących sushi, możemy zamówić zestawy, zawierające różne rodzaje tego dania — skomponowane według tej zasady menu zobaczysz tutaj. Specjaliści zalecają, by zaczynać jedzenie kompozycji tego typu od kawałków, które zawierają lżejsze gatunki mięsa, pochodzące na przykład z tuńczyka lub krewetek. Następnie możemy przejść do tych, w których znajdziemy ryby z większą ilością tłuszczu, takie jak łosoś.
Czy sos sojowy, imbir i wasabi są niezbędne przy jedzeniu sushi?
Należy pamiętać, że użycie wasabi i sosu sojowego to jedynie opcja podczas jedzenia sushi. Każdy z podanych nam kawałków tej potrawy należy traktować jak kulinarne dzieło sztuki i jedynie wówczas, gdy jest to naprawdę niezbędne, podkreślać smak jednym ze wspomnianych dodatków. Pozwala to docenić kunszt osób, które przygotowały dla nas to danie oraz delektować się jego smakiem. Marynowany imbir, jak już wspomniano, powinien być jedzony jedynie pomiędzy poszczególnymi kęsami. Jego spożycie służy oczyszczeniu kubków smakowych.
Czytelniku pamiętaj, że wszystkie informacje oraz artykuły opublikowane na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji ze specjalistą. Stosowanie treści zawartych na naszej stronie internetowej każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.